Infusorien ofwel Pantoffeldiertjes

Ook wel afgietseldiertjes genaamd. Infusie is een verzamelnaam voor microscopisch kleine eencellige diertjes, waarvan er sommige van onschatbare waarde zijn voor het opkweken van pas uitgekomen jongen. Enkele soorten pantoffeldiertjes, radardiertjes, klokdiertjes, mosseldiertjes, oogdiertjes

Hoe gaan we nu te werk?

Ergens probeer je aan gedroogd plantaardig materiaal te komen, hooi bijvoorbeeld of stro. Hiervan een handjevol in een tweetal liter water laten koken voor een tiental minuten, waardoor de organische stoffen vlug vrijkomen uit het materiaal. Laten afkoelen en je vult er enkele bokaaltjes mee. De volgende dag worden de bokalen geënt met infusie. Ent materiaal vind je zowat over in je buurt. In het bezinksel van je regenput, filtermateriaal, bodemgrind van je aquarium kortom overal waar rottend organisch materiaal en water aanwezig zijn. Na een tijdje vertroebelt het water door de ontwikkeling van bacteriën. Enkele dagen later is het water terug helder, de infusiekweek is op gang gekomen en hebben de bacteriën naar binnen gewerkt.

Nu is het moment aangebroken enkele culturen meer op te zetten. Zelf neem ik een zestal literbokalen en vul ze met aquariumwater, ( met leidingwater heb ik nare ervaringen, het lukte niet zo best) daarin giet ik wat van de eerste cultuur. Een paar druppels geconcentreerde melk zorgen voor het voer van de infusie. Wordt de cultuur helder, geef dan terug enkele druppels van de melk. Enkele dagen nadien hangt in de bokaal een witte wolk, dat is nu je eigen infusie. Er wordt wel eens beweerd dat de culturen op kamertemperatuur moeten worden gehouden, wel zelf heb ik &één van mijn culturen in mijn berging gezet waar het vaak slechts 10 graden en goed duister is. Wel, daar heb ik evenveel succes mee dan de culturen in mijn kweekkamer waar het minimum 25 C is. Ook heb ik een bokaal staan waar constant stro inzit, en die draait het best, maar het is ook deze die het meest stinkt!!

Het verzamelen van de infusie is geen probleem. Op elke pot ligt een reep dikke plastiek waarin een reageerbuis geklemd zit. De reageer buis is gevuld met proper water (bv aquariumwater) en wordt met de opening juist onder het wateroppervlak gebracht (vlug want anders loopt het water eruit). Na enkele uren hebben zich al veel infusoriën in het reageerbuisje verzameld en kan het hele reageerbuisje bij de jonge vissen worden uitgegoten. Zet je op elke cultuur zo een reageerbuisje dan heb je tijdens de opgroei steeds infusoriën op helder water voor elk moment van de dag.

Watervlooien

Daphnia of watervlooien zijn er in verschillende maten en tinten. Watervlooien vinden we aan oevers van stilstaand zoet water, waar ze op sommige plaatsen massaal voorkomen. Zo zijn er plaatsen waar je op een kwartiertje je hele wintervoorraad opslaat. Interessant is het wanneer je zelf je kweek thuis hebt. Het neemt wel wat plaats in maar het loont de moeite. Ik neem een vat van 100 liter, je weet wel zo”n blauwe. Je vult deze met oud regenwater, en doe er wat groen bij, dit laat je enkele dagen staan. Ondertussen ga je op zoek naar een entportie (niet te zuinig daarmee zijn). Die doe je vervolgens bij het watervat. Af en toe voeren, wat kan gebeuren met stro, bladeren, eigeel, poedergist kortom alles wat infusie opwekt, groen water en zelfs bloed lusten ze. Voor het voeren moet je ze wel op grootte zeven want een jong visje kan een grote watervlo niet aan.

Groen Water

Ja, je ziet het goed. Groen water zit vol met phytoplankton, microscopisch   kleine plantjes. En je weet, plantaardig voedsel is voor veel soorten vissen   onontbeerlijk. Hoe kom je er nu aan? Je zet gewoon een groot bokaal op een zonnige plaats en alles gaat vanzelf.