Luchtige ‘wolken’cake

200 ml slagroom
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
8 gram vanillesuiker(optioneel)
4 eieren
Snufje zout
Bakpoeder

Verwarm je oven op 160 graden. Neem alle ingrediënten en mix het op de middelste stand tot een luchtig beslag. Vet de vorm in. Doe het beslag erin en verdeel het gelijk. Stop het in de oven voor 50-60 minuten. Alle ovens zijn verschillend. Check daarom na 40 minuten al met een satéprikker of de cake klaar is. Komt ie er schoon uit? Haal de cake eruit en laat hem een uur goed afkoelen.

OF

Nodig
Voor één cake

– 4 eieren
– 250 gram suiker
– 250 ml slagroom
– 250 gram bloem
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– 2 theelepels vanille-extract

OF
200 ml slagroom
4 eieren
1 eetlepel melk
vanille
200 gr suiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder bij gebruik van meel

Bereiding
Klop de eieren met de suiker tot deze lichtgeel en lobbig is geworden. Dit kan zeker 5-10 minuten duren. Voeg vervolgens de
vanille-extract toe en spatel voorzichtig de bloem met het bakpoeder en het zout lepel voor lepel door het beslag. (Maak achtjes (de vorm acht) om de bloem goed te verdelen.

Klop in een andere kom de slagroom stijf. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat de room uit de kom valt. Spatel de slagroom op dezelfde manier als de bloem voorzichtig door het beslag.

Vet een bakvorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier. Mijn ervaring is dat de cake nogal aan de vorm plakt. Giet het beslag in de vorm.

Bak de cake net onder het midden op 175 graden (of 160 graden hetelucht) in ongeveer een uur af. Controleer na 45 minuten met behulp van een houten prikker hoe het met de cake is. Als de cake nog niet gaar is, maar wel al donker qua kleur, dek de cake dan af met wat aluminiumfolie. Laat de cake afkoelen en stort op een bord of taartplateau. Je kunt de cake vervolgens nog vullen of versieren naar wens. Op de foto hieronder heb ik de cake gevuld met deze pruimenjam.